De Chinese keuken is absoluut een van mijn favorieten. Ik heb alleen altijd gedacht dat ze niet goed waren in toetjes, totdat ik bij Sea Palace gestoomde custard broodjes bestelde. Ik wist niet wat me overkwam, een luchtig broodje (a la bapao, maar dan zoet) met een romige custard vulling. Stad en land heb ik afgezocht om deze broodjes ergens kant en klaar te halen, maar ik heb ze nergens kunnen vinden. Er zat dus niet veel anders op: ik moest ze zelf maken. Het is niet eens heel veel werk, het deeg moet wel rijzen maar daar heb je geen omkijken naar. De custard ging bij mij wel een beetje klonten maar die heb ik door een zeef geduwd en toen was alles weer smooth. Lekker als toetje na een Chinese maaltijd of ‘s middags bij de thee! Of gewoon de hele dag door.
Voor 20 broodjes
een stoommand met bakpapier
170 gr tarwebloem
170 gr ba pao bloem *
1/4 tl zout
45 gram kristalsuiker
1,5 tl gist
160 ml water
10 gr shortening (te koop bij tjin’s)
Voor de custard vulling
10 g custard poeder
50 gr wheat starch (soort maïzena maar dan van tarwe, te koop bij de toko)
50 gr kristalsuiker
100 ml volle melk
50 gr boter
1 groot ei, geklutst
1. Meng water, bloem, suiker en gist en laat het staan tot het bubbelt (5-10 min). Zeef ondertussen tarwebloem, ba pao bloem en zout in een kom. Doe wanneer het water bubbelt dit bij de bloem en meng dit met een vork. Kneed het tot je een zacht deeg hebt. Doe de shortering erbij en kneed tot je een egaal en elastisch deeg hebt. Laat het deeg 60-90 minuten rijzen.
5. Kook water in de stoompan en stoom de broodjes voor 10-15 minuten.
* Dit is te krijgen bij de toko en zorgt er voor dat je broodjes mooi wit worden. Je kan ook alleen maar tarwebloem gebruiken, alleen worden je broodjes dan minder wit.