Ricottacake met Frambozen en Bramen

DSC_0441

Deze goddelijke ricottacake is een nieuwe favoriet in mijn bakrepertoire. Nu hij op is heb ik meteen weer zin in de volgende! Het is eigenlijk een standaard cake maar door het fruit en de ricotta is het net wat anders. En zo veel lekkerder. Door de ricotta is de cake heel romig en nog een beetje smeuïg, heerlijk! De frambozen zijn ook enigszins zuur waardoor de cake niet te zoet is. Je deze cake in principe met alle soorten fruit maken, maar ik vind frambozen en bramen altijd een lekkere combinatie. Perfect voor bij de thee of gewoon als toetje met een lekkere klodder lobbige slagroom of een bolletje vanille ijs. Hij is het lekkerst op de dag zelf, maar dat lijkt me geen enkel probleem. Deze cake is toch te lekker om lang te bewaren!

100 gr roomboter, op kamertemperatuur
100 gr kristalsuiker
merg van 1 vanillestokje
2 grote eieren
300 gr ricotta
190 gr bloem
1/2 pakje bakpoeder
snufje zout
180 ml volle melk
grote handvol frambozen*
grote handvol bramen*
poedersuiker om de cake mee te bestuiven

* Ik heb hiervoor gewoon fruit uit de vriezer gebruikt. Dat heb ik altijd in huis, is lekker goedkoop en als je het bakt merk je toch niet heel erg dat je niet met vers fruit werkt.

1. Warm de oven voor op 180ºC en bekleed een cakevorm met bakpapier. Meng de boter, suiker en vanillemerg tot een homogeen en romig mengsel ontstaat.

DSC_0410

2. Voeg de eieren een voor een toe en meng door het botermengsel. Wacht met het toevoegen van het nieuwe ei tot het vorige ei helemaal is opgenomen. Voeg de ricotta toe en roer tot alles is gemengd.

3. Zeef de bloem en het bakpoeder over het mengsel, voeg ook het zout toe. Vouw dit met een spatel door het mengsel tot een deeg ontstaat. Doe dit deeg in de cakevorm en leg de frambozen en bramen (of het fruit dat jij hebt gekozen) er bovenop. Bak de cake in 45 minuten gaar, tot een satéprikker er schoon uitkomt.

DSC_0414

4. Laat de cake iets afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Zeef wat poedersuiker over de cake en serveer dezelfde dag nog!

Leave a comment